A cica nevelésének alapjai

"Egyetlen állatfaj sem alakított ki olyan meghitt viszonyt az emberrel, s őrizte meg annyira mozgási és cselekvési szabadságát, mint a macska."


A cica azt teljesen természetesnek veszi, hogy ő kap enni, sosem üresek a tálkái, de az, hogy nekünk jóval több jutott, mondhatnám dúskálunk a finomságokban, mégsem osztjuk meg vele, az igen fel tudja háborítani. Ő persze mindent megtesz, hogy ne maradhasson ki semmiből. Az, hogy izgatottan járkál az asztal körül, minden falatunkat figyeli még nem lenne gond. Csakhogy az asztal az, ahová ő vágyik. Ezért már a legelső időszakban el kell kezdeni megtanítani neki, hogy az asztalra ő nem teheti fel a lábát.


A macskák nevelése nem könnyű dolog, mert nagyon nem szeretik, ha akadályozzuk őket bármiben. Nehezen fogadnak szót, újból és újból próbálkoznak. Azonban ha próbálkozásaikhoz negatív élmények kötődnek, abbahagyják. Nagyon vigyázni kell, hogy következetesek legyünk, és mindig tudatni kell velük, hogy miért kapnak ki. Ha túl erőszakosan lépsz fel, a cica állandóan menekülni fog előled, semmi örömödet nem leled benne, csak a bosszúság és a pénzkiadás marad. Különben sem szabad nagyon ütni, mert kicsi, és azért sem, mert a karmait használja meneküléshez.


A tisztaság az első dolgok közé tartozik, amit macskánkkal meg kell értetnünk. A macskák természetüknél fogva tisztaságszerető állatok. Az egészséges cica igen hamar megtanulja a szobatisztaságot, ha mindig a rendelkezésére áll a tiszta macskaillemhely, azaz alom a lakás egy nyugalmas pontján. Evés után és ha nyugtalanul keresgél, helyezzük a kiscicát óvatosan az alomra. Néhány kísérlet után megérti majd az okot, és rendszeresen az "illemhelyen" fogja végezni a dolgát.


Mivel a macskát nem kell sétáltatni, a napközben hosszan távollevő embernek is társa lehet. A harmonikus kapcsolat alapfeltétele azonban az, hogy az ember el tudja fogadni a macskák egyedülállóan sajátos jellemét. Először is azt kell tudomásul venni, hogy a szobatigris soha nem fogja alávetni magát a hagyományos értelemben vett nevelésnek. A macska ugyanis kifejezett egyéniség, "aki" egészséges öntudattal rendelkezik. Éppen ez teszi őt a macskabarátok számára oly vonzóvá. A macska az első naptól kezdve átveszi a háztartás irányítását, legalábbis a maga szempontjait tekintve. De szeretettel és némi türelemmel a gazda ráveheti őt arra, hogy megértse a kívánságait. Ettől kezdve már nincs is beláthatatlan távolságban az a pillanat, amikor majd szabad akaratából alkalmazkodik hozzánk, hiszen igen fejlett szociális érzékkel rendelkezik.


Szotyi a cicám


Szotyi kandúr egy nagy húsos cica. Roppant tevékeny: nappal alszik, éjjel alszik. Ha valaki eszik a családban –a legyen az gyümölcs vagy a nyúl hamija- ő ott terem és merev tekintettel nézi az áldozatát. Érdekes hogy még soha nem hallottam dorombolni. Lehetséges az, hogy egy macska nem tud dorombolni? Hangja van, mert erőteljesen nyávog amikor kajáról van szó, tehát nem néma.


Szotyi a békésebbik kandúrok közül származik – nem nagyon csavarog, bár mostanában előfordul egyszer kétszer. Ennek megfelelően egész jó állapotban van, még nem matyóhímzéses a füle.Szerencsére jól kijön minden állattal a családban, a kutyával néha bírkózik egyet vagy éppen a legfiatalabb családtagunkkal Diego cicával kergetőznek, néha kicsit piszkálja az öreg Wibo lányt, vagy éppen Gandalf nyuszi eledelét majszolja.Tehát neki mindig az ételen jár az esze, meg persze az alváson. Mindenhová követ ha kaja van nálam. :)


Menjünk vissza a főoldalra!