Tudnivalók a kutyákról

A kutya származása


Bár a ma élő kutyafajták rendkívül változatos alakúak és méretűek, mégis egyetlen közös őstől, a farkastól származnak. A háziasítás folyamata több mint 12000 évvel ezelőtt kezdődött az északi félgömbön-valószínűleg egyszerre több helyen is-, akkor amikor a farkas a mainál még jóval szélesebb elterjedési területtel bírt. Az első-még félvad-állatokat nyájak terelésére, őrzésére és más védelmi feladatok ellátására használták.


Milyen kutyát válasszunk?


A kutyáknak számtalan különböző fajtája, mérete és változata van, és mindegyik egyéni jellemzőkkel és temperamentummal bír. Annak, aki szeretetteljes és hűséges társra vágyik, és biztos abban, hogy elegendő időt tud rászánni, és megfelelő körülményeket tud biztosítani az állatnak, a kutya a legjobb választás. A kutya a család fontos tagjává válik, és 10-15 évig velünk marad. Egy kis előrelátás a kölyök kiválasztásakor elejét veszi annak, hogy később esetleg megbánjuk a választást. A kiválasztás előtt már mindenkinek van elképzelése arról, milyen a számára ideális kutya, esetleg már korábbi tapasztalat is volt egy-egy fajtával. A választás előtt figyelmet kell fordítani arra, hogy életkörülményeinket és a választandó fajta igényeit összeillesszük. A következő fontos szempontokat érdemes mérlegelni azelőtt, hogy hazavisszük a kölyökkutyát.


Hogyan kezdjük a kutya nevelését?

A megfelelő nevelésnek fontos szerepe van abban, hogy a gazdi és kutyája között boldog és jó kapcsolat alakulhasson ki. A nevelés segítségével a kutya megtanulja megérteni embertársa elvárásait, kívánságait, és képes lesz jobban alkalmazkodni környezetéhez. Másfelől minél jobban érti a gazda kutyája viselkedését, annál több örömét leli majd az állatban. A kutya attól igazán jó társ az ember számára, mert hozzá hasonlóan társas lény. Egy kutya számára természetes, hogy falkában éljen, és kommunikáljon társaival. Gondot jelenthet viszont, ha a kutyáknak emberi értéket és tulajdonságokat tulajdonítunk, hiszen azért ők mégsem emberek. Bár már régóta az ember megszelídített társa, a mai kutyáknak is szükségük van arra, hogy hasonló körülmények között éljenek, mint falkában élő őseik. Néhányuk természeténél fogva alázatosabb, mások inkább vezető szerepre törnek. Nagyon fontos ugyanakkor, hogy a kutya-ember kapcsolatban az állat megértse, hogy alacsonyabb rendű, mint az ember, vagy akár a gyerek. Ezt pedig megfelelő neveléssel értethetjük meg a kutyával.


A kutyatartás titkai


Ha a kutya a szabadban tölti napjai nagy részét, gondoskodnunk kell arról, hogy a nagy meleg vagy éppen a nagy hideg elől egy elég nagy, jól elszigetelt és védelmet nyújtó kutyaházba behúzodhasson. A kutya még inkább otthon érzi majd magát, ha a házába egy, már a lakásban nem használt szőnyeget terítünk. Néha elkerülhetetlen, hogy kutyánkat megkössük. Ilyenkor a legkíméletesebb megoldás, ha egy hosszú rudat feszítünk ki a kerítés és a kutyaház közé, amely mentén kedvére szaladgálhat. Láncot vagy kötelet soha ne használjunk, mert ebbe a kutya belegabalyodhat, megsérülhet. Azt azonban soha ne felejtsük el, hogy kutyánkat nem szabad állandóan megkötve tartanunk - egy erős, biztonságos kerítés ugyanúgy megvédi a kutyát az elkóborlástól, mint a lánc.


Kutyakiállítás


A kutyakiállításoknak számos válfaja ismert, de egyik sem olyan megerőltető az ebek és tulajdonosaik számára, mint a Cruft-kiállítás. Ez az úgynevezett bajnoki kiállítások közé tartozik, amelyekre csak más kiállításokon is eredményesen szerepelt kutyák nevezhetők. A nyílt versenyek lebonyolítása hasonlít a bajnoki kiállításokéra, de jóval rövidebbek azoknál. Itt közvetlenül a fajtagyőztesek indulhatnak a kiállítás legszebb kutyája címért. A tapasztalatlan gazdák és kutyáik számára kitűnő alkalmat kínálnak, hogy megtanulják milyenek az elvárások a bírálaton. Igazi különlegességek a vadászkutyák próbára tevő terepmunka-versenyek és a pásztorkutyák bemutatói. Ez utóbbin a versenyzőknek be kell terelniük a nyájat egy kijelölt karámba. A gyorsaságot és az összpontosítást jutalmazzák, míg az állatok megmarásáért, megsebzéséért- a türelmetlen magatartásért-büntetőpont jár. Kitűnő alkalom ez az ember és a kutya együttműködésének bizonyítására, és jól példázza annak a kapcsolatnak a fejlődését is, ami 12000 évvel ezelőtt kezdődött az ember és a farkas között.


Málna, a kutyus


Málna egy Foxterrier, nagyon szép, okos állat. Ő is jár kutyasuliba és agility-re, makacs egy állat, de tanulékony… Megtalálja az összefüggést: ha leül, kap jutalomfalatot. Jól kijön a macskákkal (Szotyi, Diego) , még a Gandalf nyuszival is. Jókat lehet vele birkózni… Nagyon szeret bent lenni a házban, főleg hidegben, ilyenkor bemegy a szobába és rögtön megy a helyére, a jó kis kosarába!


Menjünk vissza a főoldalra!